Όχι στην κακοποίηση & την θανάτωση των ζώων
Η κακοποίηση των ζώων
Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός ενός ζώου, καθώς επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά του ζώου, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά.
Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους.
Με την ευρύτερη έννοια, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, παθητική κακοποίηση υφίστανται τα ζώα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού τους και της καταστροφής των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω αποτελούν αιτίες, που έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών του ζωικού βασιλείου και θα προκαλέσουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον, αρκετές ακόμα χιλιάδες εξαφανίσεις ζώων.
Επίσης κακοποίηση είναι η πρόκληση της βλάβης ή βασανισμού για οικονομικό όφελος (άλογα κούρσας σε ιπποδρομιακά στοιχήματα, κυνοδρομίες, κυνομαχίες, κοκορομαχίες, θανάτωση των ζώων για τροφή ή για τη γούνα τους). Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το βαθμό σκληρότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένες μεθόδους σφαγής τους, με σκοπό την τροφή, την ένδυση, την εκτροφή τους για ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την έρευνα.
Η κακοποίηση των ζώων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο βίαιης συμπεριφοράς του ατόμου, η οποία συνδέεται άμεσα με την κατάχρηση εξουσίας, την ψυχασθένεια και το σαδισμό, και σε όλες τις περιπτώσεις ενέχει ποινικές συνέπειες. Η στείρωση του ζώου καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση ειδικού, με θεραπευτικό σκοπό, δεν εκλαμβάνεται από το νόμο ως ακρωτηριασμός.
Η στείρωση του ζώου καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση ειδικού, με θεραπευτικό σκοπό, δεν εκλαμβάνεται από το νόμο ως ακρωτηριασμός.
Θανάτωση ζώων με δηλητηριώδεις ουσίες
Η δηλητηρίαση του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώου από κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες, τότε πρέπει να κάνετε τα παρακάτω βήματα:
1. Πρώτο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία και να αναφέρετε το περιστατικό, επώνυμα ή ανώνυμα, ή αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε προσωπικά με το περιστατικό, τότε να τηλεφωνήσετε στο Σωματείο «ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΥΔΡΑΣ», στο τηλέφωνο (+30) 6976435789, επώνυμα ή ανώνυμα.
2. Δεύτερο βήμα είναι, αν θέλετε οι ίδιοι, να συλλέξετε στοιχεία και συγκεκριμένα φωτογραφίες, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει φαγητό, τοτε θα πρέπει προσεκτικά και αφού έχετε καλύψει τα χέρια σας να περισυλλέξετε το φαγητό και να το κλείσετε σε συσκευασία, ώστε να σταλεί από την αστυνομία, για έλεγχο σε τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή εργαστήριο δημόσιου Πανεπιστημίου.
3. Τρίτο βήμα, μπορείτε από την αστυνομία να ζητήσετε την αιματολογική εξέταση του ζώου σε συνεργασία με δημόσιο κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της περιφέρειας, ώστε να ανιχνευτεί η ουσία που οδήγησε στο θάνατο του ζώου.
4. Τέλος, μπορείτε να υποβάλετε ανώνυμα ή επώνυμα μηνυτήρια αναφορά ή να καταγγείλετε το περιστατικό στο Σωματείο «ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΥΔΡΑΣ», στο τηλέφωνο (+30) 6976435789, επώνυμα ή ανώνυμα.
Στόχος μας η προώθηση και η διάδοση των αξιών του φιλοζωισμού και του εθελοντισμού
Ανάπτυξη προγραμμάτων φιλοζωικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ομάδων πολιτών και φορέων
Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας, για τις ευγενείς προσφορές τους


