Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΦΠΟ με την Ειδική Γραμματέα Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου

Με την Ειδική Γραμματέα ζώων συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου, συναντήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της ΠΦΠΟ, που αποτελείτο από την πρόεδρο Άννα Τοσούνογλου, την γενική γραμματέα Μαρία Χουστουλάκη, την ειδική γραμματέα Χριστίνα Νομικού, την ταμία Άντα Δημοπούλου και την Δέσποινα Σπανούδη επιστημονική συνεργάτη του ΔΣ, στα πλαίσια επαφών της ΠΦΠΟ για την λύση προβλημάτων σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων και άλλων ζώων.

Στην συζήτηση που έγινε διαδικτυακά, μεταφέραμε σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον ισχύοντα νόμο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ιδιαίτερα τα σημεία που αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το παλαιότερο θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να επιλυθούν άμεσα αφορούν :

1. την υποχρέωση των Δήμων να επανεντάσσουν στο οικείο περιβάλλον τους τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μετά την παρέλευση τριμήνου, εάν δεν έχει βρεθεί ανάδοχος ή κηδεμόνας και εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας,

2. την καθολική απαγόρευση της χρήσης ζώων σε κάθε είδους θεάματα και την κατάργηση της εξαίρεσης για λόγους «λαϊκής παράδοσης», μέσα από την οποία έχουν χωρέσει κάθε είδους κακοποιητικές πρακτικές όπως οι πτήσεις αετών σε γήπεδα, οι περιφορές ταύρων και άλλων ζώων πριν την σφαγή τους σε θρησκευτικές γιορτές, η χρήση ζώων σε φάτνες, η κακοποίηση ιπποειδών κλπ,

3. την αλλαγή των προδιαγραφών για τα καταφύγια που μείωσαν στο μισό του χώρου των κλουβιών και δεν προβλέπουν χώρους προαυλισμού με αποτέλεσμα τα ζώα να καταδικάζονται σε μόνιμη ακινησία κ.α.

Επίσης τονίσαμε την ανάγκη να ιδρυθούν δημοτικά κτηνιατρεία σε όλους τους Δήμους της χώρας, με τις αναγκαίες προσλήψεις κτηνιάτρων, συνεργείων περισυλλογής και λοιπού προσωπικού ώστε να γίνονται συνεχείς στειρώσεις και περιθάλψεις και να μην μένουν μεγάλα κενά διαστήματα χωρίς κτηνιατρική κάλυψη.

Αναφέραμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν καταφύγια ζώων συντροφιάς και ζητήσαμε την συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου να αδειοδοτηθούν.

Τέλος ανάμεσα στις άλλες διεκδικήσεις μας και καταγραφές ως προτάσεις,τονίσαμε τη σημασία της ενημέρωσης – εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών για θέματα φιλοζωίας και ζητήσαμε για μια ακόμη φορά την καθιέρωση μαθήματος φιλοζωικής παιδείας.

Ως ΠΦΠΟ δηλώσαμε ότι επιθυμούμε την συνεργασία με όλους προκειμένου να αλλάξει η δραματική κατάσταση των ζώων στη χώρα αλλά ότι παράλληλα θα συνεχίσουμε να τονίζουμε τα προβλήματα και να πιέζουμε αφενός για την αλλαγή της νομοθεσίας και αφετέρου για τον έλεγχο της εφαρμογής όσων προβλέπονται σε όφελος των ζώων.

Πηγή: https://pfpo.gr/